W dniu 15 listopada 2023 roku w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie odbyła się konferencja LubTech Smart Food 2023. Wydarzenie dedykowane jest zaawansowanym technologiom w obszarze projektowania i produkcji żywności, w tym technologiom cyfrowym, wpisującym się w ogólnoeuropejski trend Zielonego Ładu – od pola do stołu, z uwzględnieniem gospodarki obiegu zamkniętego, poszanowania środowiska i efektywnego wykorzystania zasobów.

Podczas wydarzenia odbyły się trzy panele dedykowane nowych technologiom:

  1. Nowe technologie w rolnictwie. Uprawa, nawożenie, gospodarowanie odpadami, redukcja emisji gazów cieplarnianych.
  2. Projektowanie i bezpieczeństwo żywności.
  3. Innowacje w biznesie. Nowe Produkty i rozwiązania. Technologie cyfrowe.

W panelu trzecim, który skupił się na start-upach, nowych rozwiązaniach, innowacjach oraz technologiach w biznesie udział wzięli przedsiębiorcy z sektora MŚP z naszego regionu:

  • Mariusz Klementowski – Prezes Zarządu Amerpharma Sp. z o.o.,
  • Piotr Pietras – Prezes Zarządu Green Lanes Sp. z o.o.,
  • Marcel Nowosielski – Dyrektor ds. Strategii C2C Sp. z o.o.,
  • Jakub Lachowski – Prezes Zarządu Planatalux Sp. z o.o.

Nie zabrakło również przedstawicieli Instytucji Otoczenia Biznesu:

  • Lubelski Park Naukowo – Technologiczny na czele z Prezes Zarządu Magdaleną Stachyrą,
  • Puławski Park Naukowo Technologiczny na czele z Prezesem Zarządu Tomaszem Szymajdą
  • dr Ewelina Iwanek – Prezes Zarządu Polskiej Fundacji Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”

W panelu gościliśmy również dr inż. Tomasza Czerneckiego – Kierownika Centralnego Laboratorium Badawczego UP oraz online połączył się Ugis Kletnieks – Prezes Zarządu SilvExpo Ltd. Ryga, Łotwa.

Moderatorami panelu byli: Elwira Lorenz – p.o. Dyrektora Departamentu Gospodarki w Urzędzie Marszałkowskim WL oraz dr Mariusz Sagan – Dyrektor Wydziału Strategii i Przedsiębiorczości w Urzędzie Miasta Lublin.

Prowadzącym konferencję był dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. UPL.