W dniu 15 listopada 2023 roku w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie odbyła się konferencja LubTech Smart Food 2023. Wydarzenie dedykowane jest zaawansowanym technologiom w obszarze projektowania i produkcji żywności, w tym technologiom cyfrowym, wpisującym się w ogólnoeuropejski trend Zielonego Ładu – od pola do stołu, z uwzględnieniem gospodarki obiegu zamkniętego, poszanowania środowiska i efektywnego wykorzystania zasobów.
Podczas wydarzenia odbyły się trzy panele dedykowane nowych technologiom:
- Nowe technologie w rolnictwie. Uprawa, nawożenie, gospodarowanie odpadami, redukcja emisji gazów cieplarnianych.
- Projektowanie i bezpieczeństwo żywności.
- Innowacje w biznesie. Nowe Produkty i rozwiązania. Technologie cyfrowe.
W panelu trzecim, który skupił się na start-upach, nowych rozwiązaniach, innowacjach oraz technologiach w biznesie udział wzięli przedsiębiorcy z sektora MŚP z naszego regionu:
- Mariusz Klementowski – Prezes Zarządu Amerpharma Sp. z o.o.,
- Piotr Pietras – Prezes Zarządu Green Lanes Sp. z o.o.,
- Marcel Nowosielski – Dyrektor ds. Strategii C2C Sp. z o.o.,
- Jakub Lachowski – Prezes Zarządu Planatalux Sp. z o.o.
Nie zabrakło również przedstawicieli Instytucji Otoczenia Biznesu:
- Lubelski Park Naukowo – Technologiczny na czele z Prezes Zarządu Magdaleną Stachyrą,
- Puławski Park Naukowo Technologiczny na czele z Prezesem Zarządu Tomaszem Szymajdą
- dr Ewelina Iwanek – Prezes Zarządu Polskiej Fundacji Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”
W panelu gościliśmy również dr inż. Tomasza Czerneckiego – Kierownika Centralnego Laboratorium Badawczego UP oraz online połączył się Ugis Kletnieks – Prezes Zarządu SilvExpo Ltd. Ryga, Łotwa.
Moderatorami panelu byli: Elwira Lorenz – p.o. Dyrektora Departamentu Gospodarki w Urzędzie Marszałkowskim WL oraz dr Mariusz Sagan – Dyrektor Wydziału Strategii i Przedsiębiorczości w Urzędzie Miasta Lublin.
Prowadzącym konferencję był dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. UPL.